Armoede in Peru

Lima, de hoofdstad van Peru, heeft maar liefst 7 miljoen inwoners. In het centrum van de stad valt dat niet zo op, al is het wel er altijd een drukte van belang door de luid toeterende taxis en bussen.

De meeste mensen wonen namelijk in 'barrios', buitenwijken. Helaas zijn veel van deze buurten echte sloppenwijken, waar mensen in schrijnende omstandigheden wonen of dakloos rondzwerven op de heuvels ('cerros') rondom de stad. Een deel van de kinderen die wij helpen, komt uit deze sloppenwijken. Stichting Wees Kind helpt hen, in samenwerking met de nonnen hun middelbare school of vervolgopleiding af te maken, zodat ze zelfstandig kunnen worden.

Lima is historisch gezien heel indrukwekkend, met ruïnes midden in de stad en musea vol kunstwerken van eeuwenoude beschavingen. De Plaza de Armas, het centrale plein, is omringd door alle belangrijke historische gebouwen, zoals het stadhuis, de kathedraal en het paleis. Er is een lange winkelstraat en een toeristische markt vol souvenirs.

Lima heeft ook een mooie luxe wijken aan zee, zoals Miraflores, die meer op toeristen zijn gericht, compleet met winkelcentra, terrasjes, cafés en restaurants. Genoeg te zien en te beleven!

Ondanks de grote armoede in de wijken om de stad heen, kun je je als toerist de koning te rijk voelen in Lima, waar het voor Westerlingen relatief goedkoop is. Bovendien vlieg je vanuit Lima zo naar Cusco en de Machu Picchu, of naar de mysterieuse Nazca lijnen in de woestijn, of de jungle en de Amazone rivier... En, als je in Peru op vakantie gaat, steun je de economie.

Onze medewerker Barbara, die Script Writer is, produceerde met het team van Tourism Media uit Australië deze Lima City Guide, met prachtige beelden door cameraman Jon Reid.

NB Lima is een leuke en interessante bestemming, maar je moet er wel altijd bedacht zijn op zakkenrollers en tasjesdieven! Met zoveel arme mensen onder de bevolking, is er nu eenmaal kans op berovingen. Neem geen waardevolle spullen mee op straat en draag geen dure merkkleding of sieraden. Bewaar je paspoort en bankpas in een kluis in het hotel. Wissel geen geld op straat en neem, vooral 's nachts, een taxi.